Alex öröksége

Dot Schwarz mesél nekünk minden idők egyik legintelligensebb papagájáról, Alexről. Rengeteg játék szükséges hozzá, hogy segítsen megtartani az okos papagáj elfoglaltságát. Alex (1976 - 2007. szeptember 6.) afrikai szürke papagáj (Pssitacus erithacus) volt, különlegessége, hogy alapvető része volt egy harmincéves (1977-2007), Dr. Irene Pepperberg által különböző egyetemeken végzett kísérletnek. Amikor Alex körülbelül egyéves volt, Pepperberg egy állatkereskedésben vásárolta őt.

alex-3.jpg

Az "Alex" név az A-vian L-anguage EX-periment, vagyis a madár-tanulási kísérlet rövidítése volt. Pepperberg Alexszel végzett munkája előtt a papagájokkal foglalkozó legtöbbünk - hobbisták, tenyésztők és tudósok - azt hitték, hogy csak a főemlősök és a cetfélék (bálnák és delfinek) képesek megoldani a nyelv és a kommunikáció összetett problémáit.

alex-2.jpg

A madáragy azt sugallta, hogy a papagáj reakciói ösztönösek, és hogy nincs benne észérv. Valakinek a szavait ismételgetni ezt jelentette, a jelentésük megértése nélkül. Alex eredményei azonban sok madarász számára világossá tették, hogy a madarak képesek és mindig képesek voltak egyszerű szinten is érvekkel kommunikálni. Pepperberg úgy véli, hogy Alex intelligenciája a delfinekhez és az emberszabású majmokhoz hasonló szinten volt. Az ő véleménye szerint Alex egy ötéves gyermek intelligenciáját mutatta néhány olyan feladatban, amelyet elsajátított.

alex-1.jpg